Heei :) Bun venit la ultima postare din mini-seria mea de Craciun. Astazi voi scrie despre cum arata un Craciun in Romania. Voi acoperi mai multe "capitole", cum ar fi mancarea, traditiile. Sa începem!!
- Alexa :*
Mancarea
Mâncarea este unul din cele mai importante aspecte. In "centrul atentiei" se afla porcul. Cu cateva zile inainte de Craciun obiceiul este sa se taie porcul. La tara, se strange familia pentru a indeplini aceasta traditie. Din carnea porcului se fac o serie intreaga de preparate traditionale romanesti: sorici, toba, caltabosi, carnati, piftie, sarmale (preferatele mele). Totusi, exista si alte alternative: puiul, vita, pestele. In ceea ce priveste desertul, principalul este cozonacul, cu rahat turcesc (turkish delight), stafide, cacao sau ciocolata. De asemenea la desert se mananca alte prajituri sau torturi. Spre exemplu, anul acesta am facut si prajitura Greta Garbo, pe care o recomand, deoarece este delicioasa.
Activitati si obiceiuri
Poate cea mai asteptata activitate de Craciun, mai ales pentru copii, este mersul la colindat. Traditional, copii si nu numai se strang in grupuri si merg din casa in casa, cantand cantece traditionale. In schimb, primesc nuci, fructe, covrigi, sau, mai recent, bani. De asemenea, in ajunul Craciunului, copii merg in "pitarai", adica, din nou, merg din casa in casa si ureaza gazdelor, primind colaci, covrigi, eugenii, biscuiti. Este un obicei vechi de peste 100 de ani, care inca se pastreaza, tinand vii traditiile. Copii merg imbracati in haine obisnuite, de zi cu zi, sau imbracati in portul popular traditional.
Cadourile se pun sub brad si se deschid in seara de Ajun sau in dimineata zilei de Craciun.
Colindele traitionale
Asa cum am spus deja, aceste colinde sunt cantate de colindatori, dar sunt de asemenea o parte destul de imporatanta a serbarilor de la scoala. Mai ales in scoala primara, copii impreuna cu invatatorul sau invatatoarea pregatesc o serbare impreuna cu clasa lor. Serbarea prezinta Nasterea Domnului si ii invata pe copii cat de imporatanta este bunatatea, generozitatea mai ales in ziua de Craciun. Cateva cantece traditionale sunt "Steaua sus rasare" , "Domn, domn sa-naltam", "Trei pastori", "O ce veste minunata", "Iata vin colindatori".
Legenda lui Mos Nicolae si a lui Mos Craciun
In primul rand, in Romania, Mos Craciun si Mos Nicolae sunt doua persoane diferite.
Legenda spune ca Mos Nicolae a fost un om care a ajutat trei fete foarte sarace sa se casatoreasca. Fetele locuiau cu tatal lor si ei erau atat de saraci, incat tatal fetelor a decis sa le vanda ca sa poata obtine bani. Mos Nicolae a aflat situatia fetelor si a decis sa le ajute, furisandu-se noaptea pe acoperisul casei si lasand sa cada prin cosul de fum cate un saculet cu bani. Astfel, pe rand, in fiecare an, cele trei fete s-au casatorit, iar Mos Nicolae a ramas de atunci protectorul copiilor. El este un sfant sarbatorit in fiecare an pe data de 6 decembrie. In seara zilei de 5 decembrie, copii isi lustruiesc pantofii si ii lasa la usa, iar dimineata urmatoare, pe 6 decembrie, copii cuminti gasesc in pantofi dulciuri, in timp ce copii care nu au fost foarte cuminti primesc o nuielusa.
Despre Mos Craciun exista mai multe legende. Cea pe care o cunosc eu de când eram mica este urmatoarea: atunci cand Fecioara Maria trebuia sa il nasca pe Iisus Cristos, aceasta a gasit adapost la o familie, sot si sotie. Sotia nu a stat pe gânduri si a primit-o pe Maica Domnului, dar, stiind ca sotul ei este rau si necredincios a trimis-o pe Fecioara Maria sa nasca, cu ajutorul ei, in grajdul vitelor. Cand Craciun a aflat, el i-a taiat mainile sotiei sale, dar Fecioara Maria a facut o minune si a vindecat-o pe femeie, lipindu-i mainile la loc. Vazand aceasta minune si aflând ca in grajdul sau s-a nascut Domnul Iisus, Craciun s-a cait foarte mult, iar a doua zi si-a impartit toata averea copiilor din sat. De atunci, in fiecare an, in Ajunul Craciunului, Mosul vine cu sania trasa de reni si le aduce copiilor cadourile mut dorite.
Daca v-a placut aceasta postare, va rog sa ii dati +1. Sper ca v-a placut mini-seria cu postari de Craciun. Sarbatori fericite!!
Don't forget to smile!! BE HAPPY. BE BRIGHT. BE YOU!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu