vineri, 18 aprilie 2014

Pantofi ciudati (partea a doua)


            Heei :) Acum cateva luni ma uitam pe unul din site-urile mele preferate: www.acasatv.ro. La sectiunea "moda" am descoperit un top mai putin obisnuit, alcatuit din modele de pantofi destul de ciudate, dar care fac parte din istoria si cultura internationala. Iata in continuare acest top. Va invit sa cititi si prima postare de acest gen, realizata de Adelina :). 

                                                                                -Alexandra :*  

1. Okobo - Japonia, secolul XVIII pana in prezent

                    Cu mult inainte de 1970, cand au aparut pantofii cu platforma, in Japonia secolului al XVII- lea, gheisele, dar si ucenicele lor purtau incaltaminte cu platforma de 14 centimetri. Motivele erau si practice, nu doar estetice: cu ajutorul pantofilor (realizati din bucati masive de lemn), ele nu isi mai murdareau chimonourile. Okobo este de fapt sunetul produs de acesti saboti. Banda colorata de panza, sub forma de V, este de culoare rosie la o maiko (ucenica) incepatoare, in timp ce la o fata care mai are putin si ajunge gheisa este de culoare galbena.


 2. Pantofi cu tocuri pentru barbati- Europa, 1700

                   Pantofii si ciorapii au devenit foarte importanti pentru barbati pe la 1700, deoarece au intrat in moda pantalonii scurti, iar accentul s-a mutat pe partea inferioara a corpului. Louis al XIV- lea a dat tonul la curtea Frantei, unde barbatii isi etalau pantofii cu tocuri, panglici, rozete sau catarame.  


3. Kabkab- Liban, secolele XIV- XVII

            Un fel de picioroange confectionate din lemn prins intr-o retea metalica de argint, acesti pantofi au reprezentat solutia practica pentru femeile din Orientul Mijlociu, care se puteau proteja astfel de mizeria de pe strazi. Numele "kabkab" este derivat, la fel ca la pantofii japonezi, de la sunetul produs atunci cand posesoarele lor mergeau pe pardoselile din marmura. Femeile bogate aveau kabkab ornate cu sidef, iar la ocazii speciale, cum ar fi  nunta, pantofii erau imbracati in intregime in argint pe care erau aplicate modele complicate.

4. Pantofi impletiti din coaja de mesteacan- Finlanda, secolul XX

                    In prima parte a secolului al XX- lea, pantofii impletiti erau purtati de femei zi de zi. Ei mai erau folositi si pentru a proteja incaltamintea mai scumpa, din piele, de ploaie, noroi sau zapada. Durata de "viata" a pantofilor era limitata la aproximativ o saptamana. Pe langa Finlanda, unde a aparut prima data, incaltamintea a fost adoptata si de Norvegia, Suedia sau Rusia, care au avut propriile interpretari ale modelului original.



                                                     5. Chopine- Italia, 1580- 1620

                      Astazi, doar un numar foarte mic de muzee au exemplare orignale de chopine. Aceasta incaltaminte a aparut la Renastere. Pantofii sunt putin vizibili in picturile de epoca, deoarece femeile purtau rochii lungi care ii acopereau. Ei aveau o platforma de 18 centimetri si erau confectionati din lemn imbracat in dantelarie din argint, catifea sau matase fina.


                                                  6. Pantofii heel-less- 2007

                     Antonio Berardi a creat acest tip de pantofi, Victoria Beckham fiind cea care i-a facut celebri in anul 2008. Medicii interzic purtarea acestora pe o perioada lunga de timp, deoarece pot cauza probleme grave ale picioarelor, genunchilor si coloanei.





7. Pantofi din lemn pntru mirese- Franta, secolul X

                      Au fost adusi in Franta de invadatorii mauri, despre care se spune ca le-au furat sotiile localnicilor. Barbatii au intepat inimile maurilor cu acesti pantofi ciudati cu varful intors. De aceea, incaltamintea a fost folosita doar de mirese si era confectionata de barbati pentru alesele lor dintr-o singura bucata de lemn de nuc.



                                          8. Cizme de balet- 1980 pana in prezent

                        Aceste cizme creeaza iluzia unor pantofi de balet cu tocuri inalte ce forteaza piciorul sa mearga aproape pe poante, asemenea balerinelor. Evident, nu este recomandata purtarea indelungata a unei astfel de incaltaminte.



                                                 9. Pantofii Armadillo

                        Creati de Alexander McQueen, cu putin timp inainte de a se sinucide, pantofii Armadillo au fost facuti celebri de Lady Gaga, dupa care au indraznit sa-i poarte si alte celebritati.



                                     10. Pantofii Lotus- China, secolul X- 2009

                       Traditia chineza conform careia  femeile trebuie sa aiba piciorul mic cat un boboc de lotus a durat mai bine de o mie de ani. Chinezoaicele din nord purtau picioarele infasurate strans in incaltamintea extrem de mica, ceea ce ducea la deformarea iremediabila a acestora. Parte a zestrei unei fete erau mai multe perechi de astfel de pantofi, pe care trebuia sa ii faca singura. Fabrica din China care confectiona aceasta incaltaminte s-a inchis, urmand sa fabrice doar la comanda acesti pantofi, destinati femeilor in varsta care au suferit in tinerete o astfel de transformare dramatica a picioarelor.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu