luni, 21 aprilie 2014

Sfintele Pasti

  Anul acesta Pastele este  duminica pe data de 20.04.2014, in care noi sarbatorim noi  ''Invierea Domnului''. Aceasta sarbatoare este plina de incarcatura emotionala si bucurie in suflet. Atunci cand te gandesti ca Mantuietorul s-a lasat rastignit si badjocorit  iar apoi a murit pentru viata noastra, pentru ca noi sa traim si sa ii oferim toata dragostea si iubirea, fiorul te navaleste.
   Pastele este o sarbatoare cu data schimbatoare care mereu este duminica. Aceasta sarbatoare mareata are multe traditii cum ar fi:
   Cu o saptamana inainte de Paste este Duminica Floriilor care vine cu un impact emptional asupra noastra, a crestinilor in care ne ducem la Biserica la slujba iar la sfarsitul acesteia se sfintesc ramurile de salcie si sunt date la cei prezenti la slujba. Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic si de maslin iar cu acestea a fost imtampinat Mantuitorul ca semn al biruintei vietii asupra mortii.
   Timp de 40 de zile inainte de sarbatoare se tine post negru iar acesta nu se rezuma doar la faptul de a nu manca lactate si carne, se rezuma si la faptul de a fi mai buni cu cei din jurul nostru si de a ne aduce bucurie in suflet.
   Dupa Florii urmeaza Saptamana Mare:

  •       Luni  se face pomenirea patriarhului Iosif, vandut de fratii sai cu treizeci de arginti. El este o preinchipuire a lui Hristos, care a fost vandut de Iuda. Acuzat de desfranare, ajunge in temnita. In urma talmacirii unor visuri, este scos din inchisoare si pus administrator peste tot Egiptul. Stapanirea lui Iosif peste Egipt era o prefigurare a biruintei lui Hristos asupra pacatelor lumii.

  • Marti se face pomenirea celor zece fecioare. Este o pilda care are menirea sa ne tine treaza datoria de a trai permanent in Hristos. Numai asa vom avea raspuns bun la judecata finala, caci prin implinirea voii divine, Hristos ia chip in noi. Concluzia acestei pilde este ca Hristos, trebuie sa Se regaseasca in fiecare dintre noi in orice moment. 

  • Miercuri se face pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, ca simbol al pocaintei si indreptarii omului pacatos.

  • Joia Patimilor este inchinata amintirii a patru evenimente deosebite din viata Mantuitorului: spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, Cina cea de Taina la care Mantuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugaciunea arhiereasca si inceputul patimilor prin vinderea Domnului. Tot in aceasta zi se inrosesc ouale pentru masa de Paste.

  • In Vinerea Mare se face pomenirea de sfintele, infricosatoarele si mantuitoarele Patimi ale Mantuitorului si de marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit raiul. Patimirile Domnului sunt numite sfinte, mantuitoare si infricosatoare. Sfinte pentru ca Cel ce sufera este Fiul lui Dumnezeu, mantuitoare pentru ca Cel ce patimeste nu este un simplu om si infricosatoare caci toata faptura s-a schimbat la rastignirea lui Hristos: " Soarele s-a intunecat, pamantul s-a cutremurat si multi din morminte au inviat". In Vinerea  Mare crestinii vin la Biserica la Slujba Prohodului in care crestinii canta Prohodul iar apoi inconjoara biserica si se bat clopotele in cinstea Mantuitorului.

  • In Sfanta si Marea Sambata praznuim ingroparea lui Hristos cu trupul si pogorarea la iad cu dumnezeirea pentru a ridica din stricaciune la viata vesnica pe cei din veac adormiti. 

  • Urmeaza Sfanta Inviere in care la 12:00 noaptea oamneii vin la biserica pentru a lua Lumina Sfanta care este adusa de la Ierusalimvsi inseamna puterea cu care Mantuietorul a inviat. Apoi preotul rosteste cu drag ''HRISTOS A INVIAT!'' iar crestinii raspund ''ADEVARAT A INVIAT!'' . Dupa aceea toti canta in cor cu slava '' Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le".
  Aceasta Sarbatoare este minunata!

       Urmeaza mancarea traditionala care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa romanilor: Ouale incondeiate, Pasca, Cozonac, Sarmale, Drob, Friptura de miel, Prajituri... cam acestea sunt cele mai des intalnite. Delicatesele care nu in fiecare zi le mancam iar acum sa le savuram.

         Inainte de Paste crestinii se spovedesc, fapt in care isi marturisesc toate pacatele in fata lui Dumnezeu iar cu ajutorul preotului si harul acestuia faptele rele sunt iertate. Sufletul este curatat de totate relele dupa aceasta fapta mareata dar ca sa fie iertate pe deplin dupa urmeaza Sfanta Taina a impartasaniei. Prin aceasta, sub chipul painii si al vinului, crestinul primeste Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos, spre ieratarea pacatelor spre viata de veci.

Cam acestea sunt traditiile care sunt facute de catre crestini inainte si in ziua de Paste. 
Ade si Alexandra va ureaza sa aveti un Paste Binecuvantat si Luminat alaturi de cei  dragi voua.


                               Hristos a inviat! 
                                                                                           Ade si Alexandra :*

                                                                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu